recept voor heerlijke Zeeuwse bolussen

omschrijving Zeeuwse bolus:

De Zeeuwse bolus is een populaire traktatie. Hij wordt gemaakt door een stengel deeg met suiker en kaneel op te rollen en af te bakken. Een deel van de suiker karamelliseert hierbij. Hieronder volgt het redelijk eenvoudige recept voor ongeveer 10 traditionele Zeeuwse bolussen:

ingrediënten voor het deeg:

  • 500 gram bloem
  • 50 gram verse gist
  • 15 gram kristalsuiker
  • 10 gram zout (of minder naar wens)
  • 1 ei
  • 215 milliliter water
  • 50 milliliter halfvolle of volle melk
  • 25 gram roomboter (let op, pas later toevoegen)

ingrediënten voor het suikermengsel:

  • 190 gram donkere basterdsuiker
  • 3 eetlepels kaneel

overige benodigdheden:

  • bakpapier
  • oven
  • keukengereedschap

voorbereiding:

Verwarm de oven op tijd voor. Doe dit op 225 graden Celsius.

tip:

Voor het handmatig hanteren van het deeg wordt koude en droge handen aangeraden. Daarnaast kun je eventueel wat bloem op je handen en het werkblad doen. Dan kleeft het deeg een stuk minder.

bereiding:

  1. Doe alle ingrediënten voor het deeg, behalve de boter, in een kom.
  2. Kneed deze ingrediënten enkele minuten door elkaar. Dit kan met de hand of met een mixer met deeghaken.
  3. Voeg de boter toe. Doe dit bij voorkeur in blokjes of plakjes.
  4. Kneed de boter nog 5 minuten door het deeg. Ook dit kan met de hand of met een mixer met deeghaken.
  5. Verdeel het deeg in bollen van 80 gram.
  6. Laat de bollen deeg ongeveer 20 minuten rusten.
  7. Meng ondertussen het suikermengsel (donkere basterdsuiker en kaneel) door elkaar op een bakplaat of grote schaal.
  8. Rol de bollen deeg uit tot stengels van 30 à 35 cm.
  9. Bestrijk deze stengels rondom met water.
  10. Rol de natte stengels door het suikermengsel van punt 7.
  11. Rol elke stengel op tot een bolus en leg deze op een bakplaat met bakpapier.
  12. Laat de bolussen nog 5 minuten rusten voordat je ze in de voorverwarmde oven doet.
  13. Bak ze in 7 minuten af op 225 graden Celsius.
  14. Laat ze omgekeerd op een bord afkoelen.
  15. Eet smakelijk!!!

 

Foto door Robert van den Eijk. Klik hier om deze pagina in het Engels te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *