Zeeuwse boterbabbelaars in een likeurglas

Likeurglas

Op de klassiek gestileerde foto is het likeurglas gevuld met boterbabbelaars van JB Diesch. Dit is een van de prachtige streekproducten van Walcheren. JB Diesch, gevestigd in Middelburg, schrijft op de website het volgende over de boterbabbelaar:

De Zeeuwse bevolking noemde de babbelaar vroeger een ‘spekje’. Het was gebruikelijk dat het eerste kopje thee of koffie met suiker en een koekje werd geserveerd en het tweede met een babbelaar. Soms werd er dan gezegd: ‘Is de babbel nog niet uit? of: ‘Die babbelaars van jullie blijven maar zitten’, wanneer er heel lang koffie gedronken werd. Zo is de naam babbelaar ontstaan. Vroeger werd deze lekkernij ’s zaterdags op iedere boerderij klaargemaakt.

Een foto en blogpost over een ander streekproduct vind je hier.

Zelf maken

Wil je zelf boterbabbelaars maken? Het is niet moeilijk volgens de Allerhande van Albert Heijn (bron). Ik heb het recept zelf niet getest en weet dus niet of ze net zo lekker worden als de echte Zeeuwse boterbabbelaars van JB Diesch. Laat het me in een reactie onderaan dit artikel weten. Voor een portie van 20 stuks heb je ongeveer 20 minuten en de onderstaande ingrediënten nodig:

Ingrediënten

  • 1,5 eetlepel azijn
  • 100 gram suiker
  • 15 gram boter als ingrediënt
  • 1 eetlepel boter om in te vetten
  • 0,5 theelepel zout

Bereiding

In pan met dikke bodem azijn met 3 eetlepels water aan de kook brengen. Suiker, boter en zout toevoegen en al roerend suiker laten oplossen. In ca. 15 minuten op laag vuur laten inkoken tot dikkere, lichtgekleurde massa ontstaat die draderig van lepel loopt (druppel van mengsel in glas koud water moet meteen hard worden). Intussen bakplaat invetten. Mengsel op bakplaat schenken en met spatel tot lintvorm duwen. Als massa voldoende is afgekoeld om beetgepakt te worden, dan lint met schaar in stukjes knippen. Boterbabbelaars verder laten afkoelen.

 

Foto door Robert van den Eijk. Klik hier om deze pagina in het Engels te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *